La carnisseria Can Fruitós es troba al carrer Sant Pere de Ripoll, és una xarcuteria petita però amb gran qualitat de productes. La porten dues germanes. La Mª Àngels, amb qui vam parlar per fer la entrevista, i la Margarita. És un negoci familiar que data del 1870, així que ja són la tercera generació dedicada al sector. S’ha de dir que el tracte és molt agradable, l’amabilitat de les venedores et dóna ganes de tornar-hi.

 

 

Com i quan vau començar en aquest sector?

Nosaltres fa 20 anys. La meva germana és mestre i jo sóc infermera, no ens pensàvem dedicar a la carnisseria. Però llavors els meus pares van agafar la prejubilació i les dues vam agafar un any d’excedència. Ho volíem provar per saber si ens agradava i ja fa vint anys que hi som!

 

Perquè vau obrir la carnisseria/botiga?

La vam continuar dels nostres pares. Ells van començar fa 50 anys. Però la carnisseria ja la tenien els meus avis. És oberta des del 1870, encara que ha anat canviant de lloc. Sempre ha estat a Ripoll, però els meus pares la tenien tocant a la carretera, van estar allà tota la vida. Nosaltres ens vam traslladar a aquesta botiga, que ja era una carnisseria. La vam reformar tota i vam venir.

 

Quina és la vostra filosofia d'empresa i quins són els vostres valors?

Intentem fer-ho el millor possible. Som molt desorganitzades però a la vegada molt metòdiques. Busquem la perfecció, ens agraden les coses molt ben fetes. És complicat, però és el que intentem cada dia.

 

Com vau conèixer el Ral?

El va descobrir la meva germana, crec que va veure algun article navegant per internet. Llavors ens el va venir a oferir un comercial, el vam provar i ens va agradar molt. La veritat és que en comparació amb el porc normal, no té res a veure, és molt bo. Hem fet una clientela de porc Ral. Hi ha gent que només ve a la botiga per comprar porc Ral d’Avinyó.

 

Perquè el vàreu seleccionar per oferir als vostres clients?

El comercial ens el va venir a oferir juntament amb l’ibèric. Nosaltres ja teníem l’ibèric, agafàvem la llonza i el llom. Però en provar el Ral ens va agradar i vam deixar el llom ibèric, ens vam quedar només amb la llonza. I la resta de peces les tenim de Ral.

 

Què valoreu del porc Ral?

La bona criança que té aquest porc. Es nota quan el fregeixes que no fa gota d’aigua. El gust, que és com el del porc d’abans. És molt tendre i a més a més, és molt maco. A part de bo, té molt bona presència. Aguanta més. El dijous passat em va quedar un filet i aquest dimecres encara estava perfecte.

 

Quins productes teniu de Ral? 

Tenim llom, panxeta, costella, carn magra, filet i algun secret.

 

Quins dels vostres productes elaboreu amb Ral? 

Pinxos adobats i unes piruletes amb filet. Obrim el filet, hi posem bacon i foie, els enrotllem i el tallem a medallons. Els enfilem amb un pal i fem les piruletes. Queda molt bo, llàstima que ara mateix no en tinguem per ensenyar-vos-ho.

 

Per acabar, voleu compartir alguna anècdota?

Hi ha gent que ve a buscar “aquell porc tan bo”, com diuen. Perquè aquí a dalt abans d’arribar a Camprodon, hi ha un poble que es diu La Ral, i primer es pensaven que era porc d’aquí dalt. Però llavors els vam explicar que era d’Avinyó, que no tenia res a veure amb el poble de La Ral.  Per això la gent de la zona li ha acabat dient “aquell porc tan bo”.