carnisseria Ca la Pilar

Ca la Pilar és una petita botiga que es troba al centre del poble d’Avinyó, a la plaça de l’Ajuntament. La Pilar té com a objectiu oferir als seus clients productes locals de qualitat i amb un bon servei. A part de ser una botiga, també és el punt d’informació del poble i és la primera botiga del Bages amb la distinció de Compromís de Qualitat Turística, que garanteix que compleix els requisits de qualitat que estableix aquest programa.

 

  1. Com i quan vas començar en aquest sector?

Vaig començar  en aquest sector fa 17 anys però venia d’un altre molt diferent. Em vaig adonar que el que realment m’agradava era el contacte amb la gent i poder fer-los feliços.

 

Perquè vas obrir la carnisseria/botiga?

Vaig fer un estudi del poble, i en aquell moment no hi havia cap carnisseria, així que vaig creure convenient obrir-ne una. Vaig creure que el poble ho necessitava.

 

Quins són els valors i la filosofia de la botiga?

Donar molta qualitat i molt bon servei, així com oferir productes de proximitat i sempre tractar el client com un amic, així sempre torna.

 

Com vas conèixer el Ral?

Perquè me’n va parlar un familiar que treballa al Grup Roma, ve a dinar cada dia a casa i així el vaig conèixer. El producte m’encaixava perfectament amb el que volia oferir als meus clients. Sempre intento tenir el millor producte, per això em va agradar.

 

Perquè el vas seleccionar per oferir als teus clients?

Perquè crec que és un producte molt bo, de proximitat i perquè crec en la feina ben feta.

 

Què valores del Ral?

La seva carn melosa i la seva tendresa. I el fet que el produeixi una empresa local, del poble d’Avinyó.


 

Quins productes Ral tens a la botiga? 

Pernil cuit Súmmum i espatlla que a la gent li agrada molt. Per la fira dels Matiners en dono a tastar. Per la fira, que està ambientada a mitjan 1800, també fem un confit amb botifarra i costella. La costella de Ral és un dels millors productes que té aquest porc, perquè té una miqueta més de greix i per això és molt melosa. El confit era el mètode que tenien de conservar els aliments en aquella època, quan encara no hi havia neveres. Quan cuines lentament el greix es va filtrant encara més dins la carn. Aleshores aquesta carn queda encara més bona i es desfà a la boca. En faig més de 275 racions.


 

Com fas el confit dels Matiners?

En una perola afegeixo la botifarra que elaborem nosaltres amb sal i pebre sense conservants ni colorants i la costella de Ral i ho cobreixo de llard net, blanc i pur. Hi poso un manat d’herbes, una ceba i dues gotes de vinagre. Ho deixo coure a foc molt lent, sense tapar, durant tres o quatre hores. S’ha de tenir molta paciència perquè es cou a foc molt baix. A més sempre hi poso un polsim d’amor i felicitat.

 

Elabores algun dels vostres productes amb Ral? 

Amb Ral elaboro botifarra, salsitxes, xistorra, patés i plats cuinats fets per mi, com els canelons o el llom amb salsa d’ametlles.

 

Per acabar, vols compartir alguna anècdota?

Hi ha una àrea d’autocaravanes aquí a Avinyó que vam promocionar nosaltres mateixos. Sempre venen molts estrangers i quan els explico el que és el porc Ral d’Avinyó, els sobta molt que hi hagi un porc de gran qualitat en un lloc tan petit, no s’ho esperen. Coneixen el Duroc i algun altre porc, però no el Ral. Els hi explico que la familia Roma ha volgut recuperar el sabor del porc d’abans, que és un encreuament entre Duroc i Berkshire i com es cria en granges a part, i se sorprenen molt.

També us puc explicar que a una fira que es va fer a la Masia de l’Abadal, vaig portar producte de Ral d’Avinyó, i es va vendre absolutament tot.


 

Al final de l’entrevista la Pilar ens va deixar tastar una somalla que elabora ella mateixa pels nens i també per la Fira dels Matiners d’Avinyó. Era molt bona. A part, també ens va deixar provar l’espatlla i un formatge boníssim que havia rebut un premi. Durant la fira també vam tenir l’oportunitat de tastar el confit, que era ben bo. La Pilar ens va  explicar que sempre deixava provar els seus productes als clients per tal que sabessin el que compraven i sortissin de la botiga satisfets amb la seva compra.